Úterý, 30 dubna, 2024
aktualne
spot_img

Hořčík podávaný v oleji? Čtete správně!

on

Hořčík, odborněji známý jako magnesium, je minerál, který se podílí na více než 300 chemických reakcí v našem metabolismu. I přes to, že je to minerál snadno dostupný a můžeme jej získávat z potravy, velká část populace trpí často jeho nedostatkem. K čemu je hořčík a jak jej můžeme do těla doplňovat?

K čemu slouží hořčík?

Hořčík je potřebný pro každou buňku v našem organismu. Podílí se na enzymatických reakcí, které mají za úkol produkovat energii v těle. Je důležitý pro naše svaly a také pro přenos nervových vzruchů. Najdeme ho především v kostech, zubech a také ve výše zmíněných svalech.

Projevy nedostatku hořčíku

Stejně jako u všech ostatních nedostatků, tak i u hořčíku si tělo dokáže říct, že mu schází. Dokážeme ale tyto symptomy rozpoznat? Nedostatek hořčíku se nejčastěji projevuje podrážděností, špatnou náladou nebo také svalovými křečemi. Z nedostatku hořčíku nás může také pěkně rozbolet hlava.

Účinky hořčíku

Podle dostupných zdravotních tvrzení víme, že dostatečné množství hořčíku v těle se podílí na snížení míry únavy a vyčerpání, správné činnosti nervové soustavy a svalů, podporuje správný stav kostí a zubů, podporuje proces dělení buněk a syntézu bílkovin a v neposlední řadě přispívá k energetickému metabolizmu.

Jak tělu dodávat hořčík

Hořčík je možné přijímat z potravy nebo skrze doplňky stravy. Nejznámější doplňky stravy jsou podávané vnitřně v podobě prášků, tabletek nebo kapslí. Existuje však také hořčíkový olej, který je možný aplikovat přímo na pokožku. Pro snadnou aplikaci vzniknul také hořčíkový sprej ve variantě 100 ml. Hořčíkový olej je získáván z čistě přírodního zdroje Zechstein, je možné aplikovat jej kdykoliv v průběhu dne, jeho zbytky po 15 minutách otřete nebo omyjte vodou. Neobsahuje žádné nadbytečné vonné oleje, barviva, konzervační látky, silikonové oleje ani deriváty.

Mohlo by Vás zajímat

Střešní nosiče, které vám převezou kola, zimní výbavu, ale i osobní...

Možná je tohle i váš případ – jste početná rodina o čtyřech či pěti lidech a rádi vyrážíte svým autem za dobrodružstvím. Možná tak...