Každá národní kuchyně má svá klasická jídla, která zná takřka celý svět. Ne každý ovšem ví, v čem spočívá jejich příprava. To se týká mimo jiné i pravých francouzských brambor, neapolské pizzy a plněných pečených brambor, které jsou populární zejména v Británii. Jak tato jídla připravit a naservírovat si tak skutečně autentický chuťový zážitek?
Příprava pravých francouzských brambor, pizzy nebo plněných pečených brambor není nic složitého, když člověk ví, jak na to.
Pizzu a francouzské brambory bezpochyby ochutnali úplně všichni. Ne každý bude znát tzv. jacket potato, nicméně nejde o nic jiného než ve slupce pečenou bramboru, která je naplněna různými ingrediencemi. Oblíbené jsou například plněné pečené brambory se slaninou, popřípadě se sýrem cheddar.
V čem tkví kouzlo těchto pokrmů a jak si je připravit ve vlastní kuchyni?
Neapolská pizza (pizza napoletana)
Těsto na autentickou neapolskou pizzu sestává jen z několika málo ingrediencí – mouky, vody, soli a droždí. Na náplň je rovněž potřeba jen pár surovin, konkrétně rajčata, mozzarella, bazalka a olivový olej.
Samozřejmě ne každému bude vyhovovat recept s droždím. Vyzkoušet lze také zdravé těsto na pizzu, do kterého se přidává prášek do pečiva. Nebude se sice jednat o autentickou neapolskou pizzu, nicméně výsledek bude i tak vynikající.
Těsto na neapolskou pizzu se musí hníst buďto ručně, nebo pomocí nízkootáčkového mixéru. Po vykynutí se tvaruje výhradně ručně, tedy bez pomoci válečků a dalších kuchyňských nástrojů. Zároveň platí, že nesmí být vyšší než tři milimetry.
Pizza se následně peče cca minutu až minutu a půl v peci rozpálené na 485 °C. Takovou pec má doma málokdo, proto se domácí pizza zkrátka peče na nejvyšší možnou teplotu v troubě. Hotová je v okamžiku, kdy zhnědnou okraje.
Pravé francouzské brambory (gratin dauphinois)
Francouzské brambory lze znát také pod označením zapečené nebo gratinované brambory. Jedná se o specialitu pocházející z města města Grenoble, která sestává z tenoučkých plátků brambor, smetany, mléka, česneku a másla. Skvěle se hodí jako příloha zejména k hovězímu, vepřovému či rybímu masu.
Příprava francouzských brambor je jednoduchá. Brambory typu C se nakrájí na tenké plátky a poté se kladou do máslem vymazané zapékací misky. Průběžně se k nim přidává také směs smetany, mléka, česneku a špetky soli. Jako koření se používá černý pepř a muškátový oříšek. Poté se brambory jednoduše upečou v troubě doměkka.
Některé moderní recepty na gratinované brambory obsahují také strouhaný sýr, díky kterému se na povrchu vytvoří zlatavá krusta. Obě varianty jsou jak jinak než vynikající.
Plněná pečená brambora (jacket potato)
Výraz jacket potato původně označoval bramboru ve slupce. Nicméně ve Velké Británii se jím dnes často označuje pečená brambora ve slupce, která je navíc plněná různými ingrediencemi, například šunkou, slaninou, fazolemi nebo sýrem cheddar.
Oblibu si tento pokrm získal nejen díky tomu, že je chuťově naprosto výborný, nýbrž i proto, že je extra jednoduchý na přípravu. Brambory se upečou doměkka a poté se vydlabe jejich vnitřek, který se buď smíchá s náplní, nebo se náplní zcela nahradí. Podle druhu náplně lze do brambory přidat kousek másla, různé koření apod.
Před podáváním je možné brambory ozdobit lžící smetany a posypat je nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Jedná se o o velmi efektní pokrm, který se skvěle hodí jako jednoduchý oběd či večeře i pohoštění na večírek. Výhodou je, že lze brambory naplnit v podstatě čímkoliv – masem, sýrem i zeleninou. Díky tomu, že jde o jídlo ponechávající velký prostor fantazii, si každý jistě najde svou oblíbenou variaci.
https://svet-vyzivy.cz/strasak-jmenem-ppp-trapi-velkou-cast-populace-mozna-se-tyka-i-vas/
https://aktivlife.cz/neoprenove-boty-versus-boty-do-vody/
https://aaazdravi.cz/kazdy-z-nas-si-zaslouzi-kvalitniho-praktickeho-lekare-kde-hledat-v-krnove/