Pátek, 29 března, 2024
aktualne
spot_img

Mák: Potravina i droga

on

Z hlediska využitelnosti máku se nabízí dvojí pohled: mák jako léčivá rostlina pěstovaná pro farmaceutické účely a mák jako potravina.

magazín Vařečka 28.02.2020 12:00 makFoto: Shutterstock
Mak patří mezi sedm významných potravin, které udržují kosti zdravé.
Pěstování máku na plochách větších než 100 m2 podléhá schválení příslušných úřadů. Je to krásná, ale náročná plodina. Odhaduje se, že na světě existuje okolo 120 druhů máku. Při výběru máku třeba dbát na jeho kvalitu. Modrý mák má mít příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se obvykle přimíchává do potravinářského máku a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu. Konzumace technického máku může přinést navíc zdravotní rizika pro vysoký obsah morfinových alkaloidů, a to zejména při konzumaci většího množství v čerstvém stavu.

Stoprocentně „studený“ olej
Makový olej je stoprocentně za studena lisovaný olej ze semen máku modrého. Po vylisování se olej před plněním jemně filtruje. Lze jej používat zvenku i zevnitř, tedy v kosmetice i v kuchyni – hodí se na přípravu sladkých pokrmů i do studené kuchyně. Výborný je i jako zálivka do salátů, namísto olivového oleje.

Pro zdravé kosti
Mak patří mezi sedm významných potravin, které udržují kosti zdravé, protože je bohatým zdrojem vápníku. A tak někteří lidé, kteří trpí alergií na mléko, nebo jej z jiných důvodů nekonzumují, jej mohou zvolit jako alternativu, obsahuje více vápníku než mléko.

makové mléko
Pro fajnšmekry je výborné makové mléko, ze kterého se dá připravit kaše nebo jej můžeme pít. Připravuje se z mletého máku a převařené vody, které je třeba nechat několik hodin odstát a louhovat, pak se směs rozmixuje a procedí přes jemné síto.

Mohlo by Vás zajímat

3 jídla zahraniční kuchyně, která stojí za ochutnání

Každá národní kuchyně má svá klasická jídla, která zná takřka celý svět. Ne každý ovšem ví, v čem spočívá jejich příprava. To se týká...